Η ένταξη και η προσαρμογή στον παιδικό σταθμό

Για το παιδί που έρχεται για πρώτη φορά στο σχολείο, η ένταξη στον παιδικό σταθμό, αποτελεί πέρασμα από το κλειστό και οριοθετημένο οικογενειακό περιβάλλον στην πρώτη φάση της κοινωνικοποίησής του. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδικασία καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη του παιδιού, ως ατόμου αυτοεξυπηρετούμενου και ανεξάρτητου, που να διαθέτει την ικανότητα να συμμετέχει στην κοινωνία, ως ενεργό μέλος αλλά ταυτόχρονα να στέκεται και στα δικά του πόδια. Είναι πολύ σημαντικό η μετάβαση αυτή να γίνει ομαλά για το παιδί και οι γονείς παίζουν ζωτικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Στην αρχή η προσαρμογή δημιουργεί, δικαιολογημένα, συναισθηματική αστάθεια για την οικογένεια και το παιδί. Ας δούμε λοιπόν, κάποιους χρήσιμους τρόπους που σας προτείνουμε εμείς σαν σχολείο, ώστε να γίνει η προσαρμογή του παιδιού, όσο τον δυνατόν ομαλότερη και πιο εύκολη για την οικογένεια σας.

Πριν ξεκινήσουμε, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στην αλλαγή και έχει τους δικούς του ρυθμούς. Ορισμένα παιδιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα στις αλλαγές που έρχονται στη ζωής τους, ενώ άλλα παιδάκια, πιο εσωστρεφή, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αισθανθούν εμπιστοσύνη και να μπορέσουν να αποβάλλουν, το φόβο τους και εξοικειωθούν με τις αλλαγές.

Τρόποι να προετοιμάσετε το παιδί

✓ Η προετοιμασία στο σπίτι είναι απαραίτητο να γίνεται μεθοδικά, με καλή διάθεση και να μην παραληφθεί, για να μην έρθει το παιδί αντιμέτωπο με την αλλαγή απότομα. Το παιδί σας, θα διευκολυνθεί πολύ αν θέσετε τα θεμέλια της προσαρμογής από το σπίτι. Είναι πολύ ωφέλιμο για εσάς αλλά και για το παιδί να ενθαρρύνετε όσο γίνεται των ωρίμανση των συναισθηματικών συνθηκών, μέσω της συζήτησης και της ψυχολογικής προετοιμασίας. Μπορείτε να αγοράσετε τα σχολικά είδη μαζί με το παιδί για να του δώσετε μια πρώτη εικόνα, να του λέτε αστείες ιστορίες από τα δικά σας παιδικά χρόνια στο σχολείο ή να του μιλήσετε για την αγαπημένη σας δασκάλα και τους λόγους, που την αγαπούσατε κ.λ.π.

✓ Καλό είναι οι γονείς να συζητήσουν αρχικά μεταξύ τους. Η πιθανή ανησυχία είναι απολύτως κατανοητή και το να συζητάς τους φόβους σου είναι ευεργετικό, όμως θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο γεγονός πως η επιτυχημένη προσαρμογή αποτελεί εφόδιο ζωής για το παιδί σας. Η μεγαλύτερη ευτυχία για έναν γονιό είναι να βλέπει το παιδί του, να μεγαλώνει ευτυχισμένο. Υπενθυμίστε στο εαυτό σας, πως οι ανησυχίες είναι παροδικές και αμελητέας σημασίας, μπροστά στην περηφάνια που θα νιώσετε όταν το παιδί σας, καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, πόσο μάλλον όταν θα μοιράζεται μαζί σας, τις καινούριες του γνώσεις και ικανότητες. Μην ξεχνάτε πως το να πάει το παιδί σας, στον παιδικό σταθμό είναι πολύ σημαντικό, για την υγιή του εξέλιξη ως άτομο.

✓ Είναι πολύ χρήσιμο να ενημερώσετε το παιδί εκ των προτέρων για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει. Τονίστε τις θετικές πλευρές και τις εμπειρίες που θα κερδίσει στο σταθμό, τα όμορφα παιχνίδια που θα παίξει, τους φίλους που θα κάνει, τις γνώσεις που θα αποκομίσει κ.λ.π. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί, για να πάρει μια ιδέα και να εγκλιματιστεί με το περιβάλλον.

✓ Ένας επιπλέον χρήσιμος τρόπος να προετοιμάσετε το παιδί είναι να ενσωματώσετε την ιδέα του αποχωρισμού, μέσα στο παιχνίδι, ως μια διαδικασία φυσιολογική. Μπορείτε να βρείτε παραμύθια που να σχετίζονται, με την αναχώρηση του παιδιού για τον παιδικό σταθμό. Το παραμύθι ασκεί θετική επιρροή στη σκέψη και την ψυχολογία του παιδιού και το βοηθάει να κάνει συσχετισμούς με την πραγματικότητα. Πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι το να πάει στο σταθμό είναι κάτι που πρέπει να γίνει, ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

✓ Αν περιμένετε μωρό, προτιμήστε να εγγράψετε το παιδί σας, στον παιδικό σταθμό λίγους μήνες πριν από την γέννηση του μωρού. Έτσι θα αποφύγετε να δημιουργήσετε στο μυαλό του παιδιού σας, την ιδέα πως το “διώχνετε” από το σπίτι εξαιτίας του νέου μέλους. Αν ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα για κάτι τέτοιο, πρέπει να του εξηγήσετε πως το μωρό είναι πολύ μικρό ακόμη για να πάει σχολείο, όμως και αυτό θα ακολουθήσει σύντομα το μεγάλο του αδελφό ή αδελφή. Μπορείτε ακόμη να του πείτε πως το μωρό θέλει πολύ να πάει και εκείνο στο σχολείο, να μαθαίνει πράγματα και να περνάει όμορφα και πως μέχρι να γίνει αυτό, το μεγάλο του αδελφάκι θα του μεταδίδει τις γνώσεις του, τα τραγουδάκια και όλα τα συναρπαστικά πράγματα που μαθαίνει στο σχολείο του.

Κατά τη φάση προσαρμογής

✓ Αποφύγετε όσο μπορείτε να κάνετε αρνητικές σκέψεις, να δείχνετε την αγωνία σας και να εκφράζετε τους προβληματισμούς σας, μπροστά στο παιδί. Η διάθεση σας, μπορεί να το επηρεάσει δραματικά. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα φιλικό, θετικό και ευχάριστο κλίμα στις σχέσεις σας, με το προσωπικό του σχολείου. Να είστε σίγουροι ότι, θα το εισπράξει και το παιδί και θα αισθανθεί την ανάλογη διάθεση απέναντι στις δασκάλες του.

✓ Σε περίπτωση που σκοπεύετε να σταματήσετε από το παιδί σας, τη συνήθεια της πιπίλας ή να διακόψετε τη χρήση πάνας, είναι καλύτερο να το επιχειρήσετε λίγους μήνες πριν την προσαρμογή ή αφού το παιδί προσαρμοστεί. Αν το πιέσετε να κάνει πολλές απότομες αλλαγές την ίδια χρονική περίοδο, το πιθανότερο είναι το παιδί να συγχυστεί και να παραιτηθεί από όλες τις προσπάθειες και η διαδικασία να γίνει ακόμη δυσκολότερη στη συνέχεια.

✓ Να μείνετε σίγουροι ότι αυτό που βιώνει το παιδί σας, είναι χωρίς καμία αμφιβολία ωφέλιμο για την ομαλή του ανάπτυξη. Διατηρήστε τη σιγουριά σας και αποχαιρετήστε το παιδί με αποφασιστικότητα. Να είστε χαρούμενοι και καθησυχαστικοί αλλά χωρίς απολογητικό ύφος. Μην διστάσετε να το αφήσετε να φύγει, παρά τις προσπάθειες του να σας κρατήσει κοντά του και μην αναβάλλετε την αναχώρηση σας, από το σταθμό γιατί με αυτό τον τρόπο το παιδί, θα δυσκολευτεί περισσότερο. Θυμίστε του, τις όμορφες εμπειρίες που θα ζήσει. Είναι πολύ ωφέλιμο να εξηγήσετε στο παιδί ότι, όπως οι γονείς δουλεύουν, έτσι και όλα τα παιδιά, πηγαίνουν στο σχολείο, τα μικρότερα σε πιο μικρό σχολείο και τα μεγαλύτερα σε μεγαλύτερο. Ακόμα και αν ασχολείστε με τα οικιακά, είναι καλύτερο φεύγοντας να δώσετε στο παιδί την εντύπωση πως γυρνάτε σπίτι, για να δουλέψετε και όχι για να διασκεδάσετε. Αν το παιδί νομίσει πως αφήνοντας το στο σχολείο, θα κάνετε μόνοι σας, πράγματα που κάνετε μαζί και διασκεδάζετε (π.χ. μπάνιο στη θάλασσα, επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο κ.λ.π.), τότε το παιδί είναι σίγουρο ότι, θα αρνείται να έρχεται στο σχολείο.

✓ Όταν το παραλάβετε από το σταθμό, είναι πολύ πιο χρήσιμο για το παιδί να δει πως το καμαρώνετε και πως είστε χαρούμενοι που τα κατάφερε, χωρίς την παρουσία σας, αντί να εκφράσετε αγωνία για το πώς πέρασε τη μέρα του και να του υπενθυμίσετε με τις ερωτήσεις σας αν και πόσο του λείψατε.

✓ Η ένταξη στον παιδικό σταθμό, προϋποθέτει πως το παιδί είναι υπεύθυνο και συνεπές ως προς τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του, τηρεί το ωράριο και σέβεται τους κανόνες του παιδικού σταθμού. Αν το παιδί σας, παραπονεθεί πως δεν θέλει να έρθει, ρωτήστε για να μάθετε τους ακριβείς λόγους που το κάνει να αισθάνεται έτσι. Αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος (π.χ. αν παρεξηγήθηκε ή μάλωσε με κάποιο φίλο του στο σχολείο) ενημερώστε μας, για να λύσουμε άμεσα το θέμα που προβληματίζει το παιδί και να το κάνουμε να αισθανθεί και πάλι καλά. Παρ’όλα αυτά, μην το κρατήσετε σπίτι αν δεν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος. Επίσης, υπάρχει περίπτωση το παιδί να δείξει δυσφορία ή να αρνηθεί να επιστρέψει στο σταθμό αν μεσολαβήσει διάστημα κατά το οποίο, δεν έδωσε το παρόν (π.χ. διακοπές, ασθένεια, σαββατοκύριακο κ.λ.π.). Η δυσφορία αυτή εκφράζεται και από τα παιδιά που έχουν προσαρμοστεί στο σταθμό και είναι απόλυτα φυσιολογική καθώς και απόλυτα εφήμερη. Υπενθυμίστε στο παιδί τις θετικές πλευρές του να πηγαίνει κανείς στο σχολείο και δείξτε εμπιστοσύνη και συνέπεια στο καθιερωμένο πρόγραμμα.

✓ Είναι πολύ πιθανό το παιδί να εκφράσει συναισθηματικές δυσκολίες στην προσαρμογή του, ακόμη και αν οι παραπάνω οδηγίες ακολουθηθούν πιστά. Δείξτε υπομονή – το άγχος και η αγωνία είναι μια απολύτως φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση, στους αποχαιρετισμούς. Μην απελπίζεστε αν το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής. Αν αποφασίσετε για αυτό το λόγο να διακόψετε τη φοίτησή του, στο σταθμό, το πιθανότερο είναι απλά να παρατείνετε με αυτό τον τρόπο τη διαδικασία ένταξης του παιδιού και οι αντιδράσεις του, να είναι εντονότερες την επόμενη φορά. Είναι καλύτερο για όλους, να δώσετε στο παιδί και στον εαυτό σας, λίγο χρόνο.

✓ Είναι αναγκαίο να θυμόμαστε πως η ένταξη του παιδιού, στο σταθμό είναι απαραίτητο βήμα, για την αυτονομία του, εξίσου ωφέλιμο με τη γονεϊκή φροντίδα, ώστε το παιδί να αναπτύξει μια υγιή προσωπικότητα. Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτή τη σκέψη στο μυαλό μας ακόμη και αν βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα κατά την περίοδο της προσαρμογής του, στον παιδικό σταθμό, ας δείξουμε εμπιστοσύνη και πάνω απ’όλα να μην ξεχνάμε ότι όσο καλύτερη συνεργασία και δέσιμο έχουν οι γονείς με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τόσο πιο άνετα θα νιώσει το παιδί και θα αγκαλιάσει το σταθμό, σαν το σπίτι του.

Με εκτίμηση και θέληση για άψογη συνεργασία,
Η Διεύθυνση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εσωτερικός Κανονισμός

Day Care Facebook

Day Care

Day Care Back to top