Εσωτερικός κανονισμός παιδικού σταθμού

Ο πρώτος μας στόχος, είναι να βλέπουμε τα παιδιά ευτυχισμένα και ήρεμα, να αγαπήσουν το σχολείο σας το σπίτι τους και να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια, για την μετέπειτα πορεία τους.

Το σχολείο μας οφείλει να δημιουργήσει ένα οργανωμένο και σίγουρο περιβάλλον τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια στην επιλογή τους, για το χώρο και τους εκπαιδευτικούς μας.

Για τους λόγους αυτούς, το σχολείο μας διέπεται από ορισμένους βασικούς κανόνες που εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του. Η συνεισφορά σας, στην τήρηση αυτών των κανόνων είναι απαραίτητη, ώστε να έχουμε μια άριστη συνεργασία.

Προσέλευση στον Παιδικό Σταθμό

Η ώρα προσέλευσης πρέπει να είναι το αργότερο έως της 09:00 π.μ.. Την ώρα αυτή ξεκινάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προς αποφυγή της διακοπής ή της απόσπασης προσοχής της ομάδας, θα πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και ακρίβεια ως προς το ωράριο. Σε περίπτωση καθυστέρησης το παιδί, καλείται να προσέλθει μόνο του, στην τάξη και η είσοδος του να είναι όσο πιο σύντομη και διακριτική γίνεται από την πλευρά του γονέα. Η κίνηση αυτή, συμβάλει στην προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό πρόγραμμα, καθώς με τον τρόπο αυτό μαθαίνει τη σειρά του σχολικού προγράμματος, ενισχύοντας την αυτοεξυπηρέτηση και την αυτονομία του. Εάν χρειαστεί να μας ρωτήσετε ή να μας ενημερώσετε για κάποιο γεγονός, θα μας διευκόλυνε να μην το κάνετε κατά τη διάρκεια της αναχώρησης, αλλά να γνωστοποιήσετε τις απορίες ή τις ενημερώσεις σας, με γραπτή αναφορά ή σε επείγουσες περιπτώσεις με κάποιο σύντομο τηλεφώνημα.

Παραλαβή από τον Παιδικό Σταθμό και επιστροφή στο σπίτι

Στην αρχή της χρονιάς, μας συμπληρώνετε στην αίτηση εγγραφής, τα ονόματα καθώς και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου των προσώπων που ενδέχεται να παραλάβουν το παιδί σας, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (π.χ. γιαγιά, παππούς, babysitter). Μετά την υπόδειξη των συγκεκριμένων προσώπων, ο παιδικός σταθμός μπορεί να παραδώσει το παιδί μόνο σε αυτά τα πρόσωπα, χωρίς να προηγηθεί κάποια τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας. Εάν προκύψει κάποιο άλλο πρόσωπο, πέραν αυτών που μας έχετε υποδείξει, είναι απαραίτητο να μας ενημερώσετε με γραπτό σημείωμα που θα φέρει απαραίτητα την υπογραφή σας, για τα προσωπικά του στοιχεία καθώς και τον αριθμό της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του.

Ο παιδικός σταθμός μπορεί να παραδώσει το παιδί στη μητέρα ή τον πατέρα. Σε περίπτωση που συντρέχει ζήτημα επιμέλειας ανηλίκου, είναι απαραίτητο να μας ενημερώσετε γραπτώς, σχετικά με την επιμέλεια του παιδιού καθώς και για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για την παραλαβή του.

Στις 14:00 μ.μ ανοίγει η πόρτα για να αναχωρήσουν τα πρώτα παιδιά. Οι γονείς παρακαλούνται να μην έρχονται νωρίτερα, από την καθορισμένη ώρα, για να τα παραλάβουν, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τα παιδιά είναι απασχολημένα, όπως και το προσωπικό. Θα μας διευκολύνετε αν τηρήσετε με ακρίβεια το ωράριο.

Παρακαλούμε να υπάρχει διακριτικότητα κατά τη διάρκεια της αναχώρησης, των παιδιών και των γονέων. Αν κάποιος γονέας, θέλει να θέσει ερωτήσεις στο προσωπικό κατά την αναχώρηση, παρακαλούμε αυτό να γίνεται μόνο αν υπάρχει σημαντικό θέμα προς συζήτηση. Για ερωτήσεις όσον αφορά, το φαγητό της ημέρας ή αν κοιμήθηκαν τα παιδιά, οι γονείς μπορούν να ανατρέχουν καθημερινά στο τετράδιο επικοινωνίας.

Παραμονή στον προαύλιο χώρο κατά τη διάρκεια της αναχώρησης

Η παραμονή στον προαύλιο χώρο την ώρα της αναχώρησης απαγορεύεται αυστηρά. Έχει παρατηρηθεί, μετά την παραλαβή του παιδιού, να συνεχίζεται το παιχνίδι στον προαύλιο χώρο, με την επίβλεψη του γονέα. Θα θέλαμε να σας τονίσουμε πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται, καθώς προκαλεί σύγχυση στα υπόλοιπα παιδιά, που δεν έχουν αναχωρήσει ακόμη. Για παράδειγμα πολλές φορές ξυπνάνε, ζηλεύουν και αποσπάται η προσοχή τους. Επιπλέον, ο προαύλιος χώρος είναι μέρος του παιδικού σταθμού και απαγορεύεται να βρίσκονται σε αυτόν παιδιά, χωρίς επίβλεψη από το εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο ξέρει να οριοθετεί, το παιχνίδι στο συγκεκριμένο χώρο.

Ύπνος στον Παιδικό Σταθμό

Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξετε, υπάρχει δυνατότητα ύπνου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον παιδικό σταθμό. Οι ώρες ύπνου των παιδιών, είναι από της 14:00 μ.μ έως της 16:00 μ.μ. Παρακαλούμε, τους γονείς που έρχονται στον παιδικό σταθμό, τις ώρες που τα παιδιά κοιμούνται, να μην χτυπάνε το κουδούνι, διότι ξυπνούν τα παιδιά. Το προσωπικό του σταθμού, σας περιμένει την συμφωνημένη ώρα παραλαβής, των παιδιών σας, και μέλη του βρίσκονται συνεχώς μπροστά στην είσοδο.

Πάνες

Το παιδί θα σας δείξει με τον δικό του τρόπο, ότι είναι έτοιμο να διακόψει σταδιακά τη χρήση της πάνας και να αρχίσει να χρησιμοποιεί σιγά σιγά την τουαλέτα. Η διαδικασία αυτή ξεκινά σε διαφορετικό χρόνο για κάθε παιδί (από 18 μηνών έως 2,5 ετών) και συνήθως τα κορίτσια περνούν τη φάση της μετάβασης, πιο εύκολα από τα αγόρια. Το να πιέσετε το παιδί σας, να κόψει την πάνα, πριν σας δώσει δείγματα πως είναι σε θέση να το κάνει είναι εκτός από βασανιστικό για την ψυχολογία του και μη αποδεκτό για τους κανόνες υγιεινής, του σχολείου μας. Είναι απολύτως κατανοητό πως ένα παιδί, που βρίσκεται στη διαδικασία της διακοπής, δεν θα μπορέσει να ελέγξει πάντα τον εαυτό του και σε αυτές τις περιπτώσεις το βοηθάμε με μεγάλη χαρά να προσαρμοστεί. Αν όμως η διακοπή του, έχει επιβληθεί επίμονα από την οικογένεια, τότε το παιδί ταλαιπωρείται αναιτίως. Εκτός αυτού, είναι ανθυγιεινό για τα άλλα παιδιά και την τάξη καθώς ένα παιδί, που δεν είναι έτοιμο, δεν μπορεί να ελέγξει την αφόδευση (κακά) και την ούρηση του. Είναι απαραίτητο να περιμένετε να φανεί ότι το παιδί, είναι σε θέση να διακόψει την πάνα και να σεβαστείτε τον προσωπικό του ρυθμό. Αν καταλάβουμε πως το παιδί σας, είναι έτοιμο, θα σας ενημερώσουμε και θα συνεργαστούμε μαζί σας αμέσως.

Απώλειες

Μέσα στη χρονιά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπερδευτεί ή να χαθεί κάποιο προσωπικό αντικείμενο του παιδιού (π.χ. μπουφάν, παγούρι). Σε αυτή τη περίπτωση, σας συμβουλεύουμε να γράψετε το ονοματεπώνυμο του παιδιού, στη τσάντα και στα προσωπικά αντικείμενα, που φέρνει στο σχολείο.

Σε περίπτωση που παραλάβετε, κατά λάθος κάποιο μπουφάν ή παγούρι ή κάτι άλλο που δεν ανήκει στο παιδί σας, παρακαλούμε όπως επιστραφεί στο προσωπικό του σταθμού. Σε αντίθετη περίπτωση, που κάτι σας λείπει, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε, προκειμένου να βρεθεί και να σας επιστραφεί άμεσα.

Δίδακτρα

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του σταθμού, τα δίδακτρα παρακαλούμε όπως καταβάλλονται το πρώτο πενθήμερο, κάθε μήνα. Για τις εκδηλώσεις και τις εκδρομές του σχολείου μας, είναι απαραίτητο να τηρείτε τις προθεσμίες υποβολής του ποσού, οι οποίες θα σας γνωστοποιούνται εγκαίρως, από τη διεύθυνση του σχολείου. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, να μην παραβιάζονται τα χρονικά όρια καθώς ο σταθμός, οφείλει να είναι συνεπής προκειμένου να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Δανειστική βιβλιοθήκη

Τα βιβλία που χρησιμοποιούνται για τη δανειστική βιβλιοθήκη των τμημάτων πρέπει να επιστρέφονται εμπρόθεσμα και στην ίδια κατάσταση, με αυτή που δανείστηκαν. Σε περίπτωση φθοράς ή καταστροφής του βιβλίου, ο γονέας υποχρεούται να καταβάλλει το ακριβές αντίτιμο, που αντιστοιχεί στην αξία του βιβλίου.

Ασθένειες

Αν το παιδί σας αρρωστήσει και η ασθένεια είναι μεταδοτική (π.χ. ίωση, γαστρεντερίτιδα κ.λ.π.), θα πρέπει κατά κανόνα, το παιδί να παραμείνει στο σπίτι, για όσο διάστημα ορίσει ο παιδίατρος ότι, χρειάζεται για την πλήρη ανάρρωση του.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως το παιδί σας έχει ψείρες ή κόνιδες, είναι απαραίτητο να προβείτε άμεσα στην αντιμετώπιση το περιστατικού. Το σχολείο, σε συνεργασία με τους γονείς, οφείλει να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών και κόνιδας, για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση περισσότερα παιδιά και οικογένειες.

Επικοινωνία

Η επικοινωνία του γονέα, με το προσωπικό του σταθμού γίνεται τις ώρες / ημέρες που έχουν καθοριστεί οι συναντήσεις γονέων και εκπαιδευτικών ή μέσω του τετραδίου επικοινωνίας με γραπτή σημείωση στις παρατηρήσεις. Σε περίπτωση που προκύψει κάποια απορία που πρέπει να απαντηθεί άμεσα, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το σταθμό από της 14:30 μ.μ. και μετά, αφού τα παιδιά έχουν κοιμηθεί. Νωρίτερα από την προαναφερθείσα ώρα, πρέπει να αποφεύγονται τα τηλέφωνα, καθώς το προσωπικό του σταθμού είναι απασχολημένο με τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος και τη διανομή του μεσημεριανού φαγητού. Αν παρ’όλα αυτά έχετε κάποια πολύ επείγουσα ερώτηση και πρέπει να επικοινωνήσετε νωρίτερα από της 14:30 μ.μ, θα σας παρακαλούσαμε να είσαστε όσο πιο σύντομοι και περιεκτικοί γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν την ώρα που τηλεφωνήσετε, δεν μπορέσουμε να σας εξυπηρετήσουμε, να είσαστε σίγουροι πως θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι προσωπικοί αριθμοί τηλεφώνου του εκπαιδευτικού προσωπικού, απαγορεύεται να δοθούν όπως και τα αιτήματα φιλίας από τους γονείς, δεν θα γίνονται αποδεκτά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, viber, instagram κ.λ.π.). Παρακαλούμε να κατανοήσετε πως η απόφαση μας αυτή, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την εκτίμηση, που σας τρέφουμε.

Φωτογραφίες

Οι δραστηριότητες που διοργανώνει η συμμετέχει ο σταθμός (π.χ. σχολικές εορτές, παρελάσεις) είναι στιγμές χαράς για τα παιδιά και εύλογα οι γονείς, επιθμούν να μοιραστούν την υπερηφάνεια τους, στα κοινωνικά δίκτυα. Ο σταθμός δημοσιεύει φωτογραφίες των παιδιών, μόνον εφόσον οι γονείς έχουν δώσει τη γραπτή συγκατάθεση τους. Σε καμία περίπτωση, ο σταθμός δεν δημοσιεύει φωτογραφίες, όπου εμφανίζεται καθαρά το πρόσωπο ενός παιδιού, χωρίς τη δική σας γραπτή άδεια.

Σε περίπτωση που κάποιος γονέας, επιθυμεί να δημοσιεύσει φωτογραφίες από γιορτές ή εκδηλώσεις του σχολείου μας, στις οποίες φαίνονται τα πρόσωπα άλλων παιδιών εκτός από το δικό του, θα πρέπει να ζητήσει την άδεια των γονέων του εκάστοτε παιδιού. Το σχολείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη, για τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται, από γονείς χωρίς άδεια.

Προσωπικά Δεδομένα

Το σχολείο μας οφείλει να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του κάθε παιδιού και της οικογένειας του και για το λόγο αυτό απαγορεύεται να δίνει προσωπικές πληροφορίες των παιδιών σε τρίτους (π.χ. τηλέφωνα επικοινωνίας, διεύθυνση κατοικίας κ.λ.π.).

Εκδρομές

Το σχολείο μας διοργανώνει συχνά εκδρομές μέσα στη σχολική χρονιά. Μόλις κανονιστεί μια εκδρομή, δίδεται στους γονείς μια βεβαίωση, προκειμένου να υπογράψουν ότι το παιδί τους επιθυμεί να συμμετέχει. Η βεβαίωση θα βρίσκεται στο σταθμό, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και οι γονείς οφείλουν, εμπρόθεσμα να την υπογράψουν και να καταθέσουν το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκδρομών, θα σας παρακαλούσαμε να τηρείτε τις οδηγίες που μοιράζονται από το εκπαιδευτικό προσωπικό (π.χ. ώρες προσέλευσης).

Για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο μας, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ

Ο σταθμός διαθέτει θέσεις για τα παιδιά, που έχουν το δικαίωμα να φοιτήσουν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Η σύμβαση που συνάπτει ο σταθμός προϋποθέτει φοίτηση διάρκειας αυστηρά 11 μηνών (από Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούλιο). Λόγω της αυστηρότητας του προγράμματος, θα πρέπει να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες.

Είναι απαραίτητο να τηρείτε τις προθεσμίες υποβολής εγγράφων και δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις προϋποθέσεις του προγράμματος για την παραμονή σας, σε αυτό. Οι προθεσμίες θα σας γνωστοποιούνται από το προσωπικό του σταθμού.

Αν χρειαστεί το παιδί να διακόψει τη φοίτησή του, στο σταθμό μας, για προσωπικούς ή άλλους σοβαρούς λόγους, έχει την δυνατότητα να εγγραφεί σε άλλο σταθμό μέσω του ίδιου προγράμματος, εφόσον οι γονείς έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν ενημερώσει γραπτώς τη διεύθυνση του σταθμού και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Αντίστοιχα, σε περίπτωση κακής συνεργασίας, με την οικογένεια του παιδιού, που δεν συνάδει με τα προαπαιτούμενα, του προγράμματος και που δεν βελτιώνεται παρά τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας, ο σταθμός μας διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει, τη φοίτηση του παιδιού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΠΑΡΟΧΕΣ Ένταξη και Προσαρμογή στον Παιδικό Σταθμό »

Day Care Facebook

Day Care

Day Care Back to top